Co to jest Arginina i jak dawkować?
Posted on: Listopad 21, 2016, by : admin
scale-403585_1920

Arginina zazwyczaj zawierana jest w preparatach stosowanych przed treningami. Jest to aminokwas endogenny, który wraz z procesem starzenia zostaje produkowany w ograniczonych ilościach. Arginina można przyjmować głównie w pokarmach takich jak: mięso, produkty nabiałowe i mleczne. Głównym zadaniem argininy jest produkcja tlenku azotu (NO), którego działaniem jest ułatwienie transportu składników odżywczych do tkanki mięśniowej. Tlenek azotu jest bardzo ważną substancją, która zapobiega niektórym poważnym chorobom takim jak: nadciśnienie tętnicze czy zawały serca. Arginina służy również produkcji wielu innych, bardzo ważnych związków w naszym organizmie. Jej stosowanie pozwala nam na opóźnienie procesu starzenia, stymuluje działanie nerek, przyśpiesza gojenie ran, urazów mięśniowych, oraz zwiększa regeneracje po treningu. Stosowana dawka na dobę powinna mieścić się w przedziale od 3 do 8 gramów. Najbardziej zalecane jest stosowanie przed treningiem, wysiłkiem, ponieważ wtedy są najlepsze efekty działania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *